Kokosowe batoniki "BOUNTY"

8
Jadę dalej, może nie za często i tematy nie są spójne ale walić to. Miałem pisać o tym co mnie akurat zajmuje, więc dziś będzie post prosto z kuchni, z mojej kuchni. Fit kuchni jak to się ostatnio modnie mówi. Nazewnictwo, a także to, co jest modne, jest mi totalnie obojętne. Nie obojętne jest mi natomiast to, co na co dzień wkładam do ust, czym się żywię. Dziś będzie o słodyczach, których byłem, jestem i prawdopodobnie zawsze będę maniakiem.
W internecie, w sklepach ze „zdrową” żywnością aż roi się od wszystkiego co bio, eko, sreko itd. Słodycze te nie smakują tak dobrze jak ich „niezdrowe” odpowiedniki, za to są bardzo drogie. Ktoś, kto dba o to by ograniczyć wszelkiego rodzaju trans tłuszcze, syropy skrobiowe, białe rafinowane cukry i wszelkiej maści przemysłowe spulchniacze, napychacze i polepszacze, powinien spróbować zrobić je w domu. Nie jestem kolejną Ewą lub Anną. Uważam natomiast, że mając odrobinę czasu i cierpliwości, większość z nas jest w stanie przygotować coś takiego samemu, ograniczając przy tym ten cały śmieć, którym nas codziennie karmią koncerny spożywcze.
Do dzieła!
Do produkcji około 20 batoników potrzebujemy:
-200g wiórków kokosowych
-400ml mleka kokosowego
-3 łyżki ksylitolu
-2 tabliczki czekolady gorzkiej 70%
-2 łyżki oleju kokosowego
Mleko kokosowe, ksylitol, olej kokosowy, wiórki wrzucamy razem do rondla i podgrzewamy co jakiś czas mieszając by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą masę wstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Kiedy masa kokosowa jest już zimna rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, z masy kokosowej formujemy niewielkie batoniki i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, blachę ew. plastikowy pojemnik. Batoniki polewamy obficie rozpuszczoną czekoladą lub obtaczamy w niej. Drugiego sposobu nie polecam, gdyż kokos lubi oddzielać się od reszty masy zaśmiecając nam polewę. Polane batoniki wstawiamy na kolejne dwie godziny do lodówki. Gotowe!


 

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment