Omlet z serkiem "Low Carb"

3
No to jazda.
Wieczór, w lodówce raczej niewiele. Najłatwiej byłoby pewnie jakieś nudle ugotować, do tego jakiś sos „All In” i było by po głodzie. Niestety jedziemy na „low Carb”, a przynajmniej staramy się jechać na „as less as possible Carb”, do tego „no Sugar” i raczej „Gluten Free”. Ma być tłusto, odpowiednio dużo białka oraz witamin. Co jeść w takim przypadku? Już odpowiadam.
Omlet:
3 Jajka
Łyżka smalcu
Serek homogenizowany
5 Rzodkiewiek
Sól, pieprz
Sałatka z białek kapusty:
Główka białej kapusty
2 Papryki
Cebula
5 Rzodkiewiek
60ml Ocet winny biały
150 ml Olej rzepakowy
1 Łyżka Xylitolu
Sól pieprz
 
Kapustę szatkujemy, papryke kroimi na wąskie paski, rzodkiewke na plasterki, cebule w małą kostke. W odpowiednio dużej misce mieszamy warzywa razem z olejem, octem, xylitolem oraz solą i pieprzem. Ilość octu, xylitolu, soli i pieprzu możemy według uznania modyfikować. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia.
W tym czasie przygotowujemy serek. Pokrojona w plasterki rzodkiewka, sól oraz pieprz ląduje w pojemniku gdzie mieszamy składniki. Gotowe.
Rozgrzewamy szeroką patelnie (omlet ma być cienki), rozpuszczamy smalec, dodajemy rozkłócone jajka, smażymy. Kiedy omlet będzie usmażony dodajemy serek i składamy na pół.
Smacznego!
 
Ps. Ja użyłem smalcu ze skwarkami, ztąd te czarne elementy widoczne na omlecie.
12

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment